Cikk Hozzászólások

Zöld Izrael » Állatvilág

Izraeli kémnek véltek egy döglött gyurgyalagot

Izraeli kémnek véltek egy döglött gyurgyalagot

A hírszerzőnek nézett madár, egy méhfaló gyurgyalag egyik lábán fémgyűrű volt “Izrael” felirattal. Az állat élettelenül hevert egy mezőn Törökország délkeleti részén, Gaziantep városának közelében, amikor rábukkantak a falusiak. Azt nem tudni, hogy átfutott-e agyukon, vajon van-e olyan ország, amely kémein feltünteti kilétét, de azt igen, hogy gyanúsan nagynak találták a madár csőrén a légzőnyílásokat és úgy vélték, mikrocsipet építhetett bele az izraeli titkosszolgálat. A falusiak értesítették a rendőrséget, az meg a kémelhárítást, míg végül a török … Teljes cikk »

Kategória: Állatvilág, Hírek, Természetvédelem

Kihaltnak hitt béka bukkant fel Izraelben

Kihaltnak hitt béka bukkant fel Izraelben

Egy több mint ötven éve kihaltnak vélt békafaj egyedét látták ismét Észak-Izraelben. Az izraeli feketebéka azután bukkant fel, miután újravizesítettek egy korábban lecsapolt mocsarat. Ötven év után most látták először Izraelben az apró testű izraeli feketebéka, vagy más néven palesztin béka (Discoglossus nigriventer) faj egy példányát – mondta Omri Gal, az izraeli Park- és Természetvédelmi Hatóság munkatársa. A fajt ezidáig kihaltnak hitték. “Elképesztő ez a felfedezés, hiszen most másodszorra is lehetőségünk nyílik rá, hogy megmentsük őket” … Teljes cikk »

Kategória: Állatvilág

Hangrobbanástól gerjednek be a krokodilok

Hangrobbanástól gerjednek be a krokodilok

Meglepő összefüggésre derült fény egy izraeli lap értesülései szerint: a hatalmas hüllők libidóját a fejük felett elhúzó szuperszonikus vadászgépek hangja stimulálja. A Maariv héber nyelvű lap értesülései szerint érdekes felfedezést tettek a krokodilok szaporodási szokásait illetően. Megfigyelték, hogy egy olyan területen, ahová a hüllők jellemzően párosodni járnak, a szaporulat megugrik, amikor az izraeli légierő vadászgépei a környéken gyakorlatoznak. A lap által idézett kutatás szerint a szuperszonikus gépek hangrobbanása stimulálja a krokodilok szexuális életét. A tudósok úgy vélik, … Teljes cikk »

Kategória: Állatvilág, Természet

Animal Legislation in Israel

Animal Legislation in Israel

Animal welfare legislation is a relatively new phenomenon in Israel. While the Penal Code of 1977 prohibited animal abuse, it included no enforcement provisions. It was only in 1994 that the Knesset, the Israeli Parliament, enacted two laws specifically designed to safeguard animal welfare: The Animal Welfare (Animal Protection) Law (hereinafter, “the Animal Protection Law”) and the Animal Welfare (Animal Experimentation) Law (hereinafter, “the Animal Experimentation Law”), both initiated by MK Abraham Poraz. CHAI had urged … Teljes cikk »

Kategória: Állatvilág, Természet

Raptors in The Judean Plain Forests

Raptors in The Judean Plain Forests

Open spaces, which serve as a natural habitat for many species of animals, are becoming smaller and smaller, especially in central Israel. It may well be that the raptors living in these regions could help us in understanding the importance of the preservation of nature and protecting open spaces, thanks to a new research study, which KKL JNF is partner to. The research of Gilad Friedman, a doctoral student in the Zoology Department of the … Teljes cikk »

Kategória: Állatvilág, Nincs kategorizálva, Természet

Óriáspókra bukkantak az izraeli sivatagban

Óriáspókra bukkantak az izraeli sivatagban

Eddig ismeretlen, tenyérnagyságú óriáspókot fedeztek fel izraeli kutatók a sivatagban. A tizennégy centiméteres fesztávolságú lábbakkal rendelkező állatra az Izrael déli részén található Arava régió homokdűnéi között bukkantak rá – jelentette be a Haifa Egyetem kedden. Az új pókfajta a Cerbalus aravensis nevet kapta. Ez a közel-keleti Cerbalus faj legnagyobb pókja. Nagyon ritka dolog, hogy a világnak ezen a részén ilyen nagy pókot észlelnek. A pók elsősorban éjszaka és az év forró hónapjaiban aktív. Föld alatti lyukat épít magának, … Teljes cikk »

Kategória: Állatvilág, Természet