Cikk Hozzászólások

Zöld Izrael » Állatvilág » Kihaltnak hitt béka bukkant fel Izraelben

Kihaltnak hitt béka bukkant fel Izraelben

Egy több mint ötven éve kihaltnak vélt békafaj egyedét látták ismét Észak-Izraelben. Az izraeli feketebéka azután bukkant fel, miután újravizesítettek egy korábban lecsapolt mocsarat.
Ötven év után most látták először Izraelben az apró testű izraeli feketebéka, vagy más néven palesztin béka (Discoglossus nigriventer) faj egy példányát – mondta Omri Gal, az izraeli Park- és Természetvédelmi Hatóság munkatársa. A fajt ezidáig kihaltnak hitték. “Elképesztő ez a felfedezés, hiszen most másodszorra is lehetőségünk nyílik rá, hogy megmentsük őket” – tette hozzá.

A feketebékák eredetileg az észak-izraeli Hula-völgy mocsaras területein éltek. Az 1950-es években azonban lecsapolták élőhelyeiket a malária elleni küzdelem során. A területet nemrég újravizesítették a közelben lévő halastavak és források vizének felhasználásával, valószínűleg emiatt bukkanhatott fel ismét a kétéltű. Feltételezésünk szerint több példány is él a térségben – mondta Dana Milstein víziökológus kutató.

Elmondása szerint már a lecsapolás előtt is alacsony volt a palesztinbéka-populáció mérete, és csak nagyon keveset lehetett tudni a fajról. Az 1940-es években befogott példányok egyike például megette a társát, amelyből a szakemberek arra következtettek, hogy kannibál kétéltűekről van szó. Az apró feketebéka kihaltként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) november elején frissített, a fajok veszélyeztetettségét minősítő Vörös Listáján. A most talált és befogott állat sorsáról még nem döntöttek a szakemberek, de az a cél, hogy minél előbb visszaengedjék élőhelyére – tudósít az izraeli Haaretz napilap.

Forrás: origo.hu

Írta

Kategória: Állatvilág · Cimkék: , ,

Hozzászólás lezárva.