Cikk Hozzászólások

Zöld Izrael » Állatvilág, Természet » Hangrobbanástól gerjednek be a krokodilok

Hangrobbanástól gerjednek be a krokodilok

Meglepő összefüggésre derült fény egy izraeli lap értesülései szerint: a hatalmas hüllők libidóját a fejük felett elhúzó szuperszonikus vadászgépek hangja stimulálja.

A Maariv héber nyelvű lap értesülései szerint érdekes felfedezést tettek a krokodilok szaporodási szokásait illetően. Megfigyelték, hogy egy olyan területen, ahová a hüllők jellemzően párosodni járnak, a szaporulat megugrik, amikor az izraeli légierő vadászgépei a környéken gyakorlatoznak.

A lap által idézett kutatás szerint a szuperszonikus gépek hangrobbanása stimulálja a krokodilok szexuális életét. A tudósok úgy vélik, az erőteljes hang az állatok természetes párzási rítusakor hallható öblös, bőgéshez. A tavaszi hónapokra eső párzási időszakban jellemzően a hajnali órákban hívják a hímek a kiszemelt nőstényeket, a hangokat pedig akár kilométerekről is hallani lehet. Biológusok korábban járművek motorjához hasonlították a hangokat, így talán nem meglepő, hogy a szuperszonikus vadászgépek dübörgése is képes lázba hozni a krokodilokat.

Forrás: zoldter.hu, kép: habostorta.hu

Írta

Kategória: Állatvilág, Természet · Cimkék: , ,

Hozzászólás lezárva.