Cikk Hozzászólások

Zöld Izrael » Archive

Nyüzsgő életet fedezett fel a Holt-tengerben az első búvárexpedíció

Nyüzsgő életet fedezett fel a Holt-tengerben az első búvárexpedíció

A Holt-tengerről egy ideje már gyanítják a kutatók, hogy valami rejtélyes történik a tömény, sós víz mélyén. Mivel a tó vize szinte azonnali fulladást okozna, ha véletlenül lenyelnék, eddig nem tolongtak a búvárok, hogy a titok végére járjanak. 2010-ben azonban megtört a jég, és az idén bemutatott eredmények sok meglepetéssel szolgáltak. A Holt-tenger első ránézésre, sőt hosszas tanulmányozás után is teljesen kihaltnak tűnik. A sókoncentráció eléri a döbbenetes 33,7 százalékot, azaz a tó vize körülbelül tízszer … Teljes cikk »

Kategória: Innováció, Kutatás

Kiszáradhat a Jordán folyó

Kiszáradhat a Jordán folyó

Már a jövő évtől kiszáradás fenyegeti a Jordán folyót – hangzott el hétfőn egy a Jordán környezet- és vízvédelmével foglalkozó nemzetközi konferencián, Ammanban. A mintegy 180 résztvevő – akik két napon át a folyó megmentéséről tanácskoznak – egy jelentést vitat meg, amely a maga nemében az első ilyen vizsgálat, és konkrét javaslatokat tartalmaz az Izrael, Szíria és Jordánia által rendkívüli mértékben kizsákmányolt folyó “rendbehozatalára”,  felmérve ennek lehetséges költségeit is. A környezetvédők azzal vádolják Izraelt, Jordániát és Szíriát, … Teljes cikk »

Kategória: Természet, Természetvédelem

Hangrobbanástól gerjednek be a krokodilok

Hangrobbanástól gerjednek be a krokodilok

Meglepő összefüggésre derült fény egy izraeli lap értesülései szerint: a hatalmas hüllők libidóját a fejük felett elhúzó szuperszonikus vadászgépek hangja stimulálja. A Maariv héber nyelvű lap értesülései szerint érdekes felfedezést tettek a krokodilok szaporodási szokásait illetően. Megfigyelték, hogy egy olyan területen, ahová a hüllők jellemzően párosodni járnak, a szaporulat megugrik, amikor az izraeli légierő vadászgépei a környéken gyakorlatoznak. A lap által idézett kutatás szerint a szuperszonikus gépek hangrobbanása stimulálja a krokodilok szexuális életét. A tudósok úgy vélik, … Teljes cikk »

Kategória: Állatvilág, Természet