Cikk Hozzászólások

Zöld Izrael » Események, Hírek » Víz, a konfliktus forrása – kerekasztal beszélgetés az IKI-ben

Víz, a konfliktus forrása – kerekasztal beszélgetés az IKI-ben

2011. április 13-án elindult a Zöld Izrael programsorozat! A JMPoint Alapítvány és az Izraeli Kulturális Intézet közös projektjének nyitó programja izgalmas témát járt körül: az izraeli-palesztin illetve az izraeli-arab konfliktus mögött húzódó édesvíz-hiány problémáját. A térség vízhiánya előrevetíti azokat a pesszimista jóslatokat, amely szerint a 21. század legnagyobb kihívása a tiszta víz megszerzése lesz. Egy német szakértőcsoport szerint 2050-től regionális, 2080-tól pedig akár globális háborúk törhetnek ki a vízkészletek megszerzéséért.

Mi lesz, ha az ivóvíz drágább lesz, mint az arany? Megtörténhet-e globálisan az, amely jelenleg a Jordán folyó és vízgyűjtőjének területén folyik? Létezik-e megoldás, működnek-e ezek.

Ezekre a kérdésekre próbáltak válaszolni meghívott vendégeink: Grünhut Zoltán politológus, az MTA segédmunkatársa és a Pécsi Tudományegyetem oktatója, Ungvári Gábor a Corvinus Egyetem oktatója és REKK kutatómunkatársa, Selján Péter és Ligetvári Krisztina. A beszélgetést Vadász Éva újságíró vezette.

 

Írta

Kategória: Események, Hírek · Cimkék: , ,

Hozzászólás lezárva.